Moldova: Curtea Constituțională a constatat încălcări ale legii legate de sistemul de tutelă; va asculta însă oare Guvernul hotărârea sa?

English: click here

Astăzi, 17 noiembrie 2016, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, a criticat tutela, o instituție juridică învechită și nedreaptă, care le face rău persoanelor cu dizabilități. Se intră astfel în rândul statelor care urmează tendința existentă la nivel internațional de a se trece la un sistem în care persoanele cu dizabilități, în loc să își vadă drepturile restricționate, primesc sprijinul de care au nevoie pentru a lua ei înșiși decizii legate de propriile vieți.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Sursă: constcourt.md.Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Sursă: constcourt.md.

Dintre cele 3,5 milioane de persoane care locuiesc în Moldova, în jur de 4.000 sunt plasate sub tutelă, fiind astfel împiedicate să ducă viața pe care o doresc. Acestora li se refuză accesul la proprii bani, nu au voie să lucreze, le este interzis să voteze și sunt uneori obligate să trăiască în internate izolate, unde sunt supuse exploatării, abuzurilor și violenței sexuale.

Caracterul abuziv al instituției tutelei este exemplificat de cazul unei femei din Moldova care a trebuit să treacă printr-un divorț în condițiile lipsirii sale de capacitate juridică. Plasarea sa sub tutelă a făcut ca ea să nu poată să participe direct și de una singura la proces, unde legea o obliga să fie reprezentată de tutorele său care, în acest caz, era chiar soțul de care voia să divorțeze.

Astăzi am văzut însă Curtea Constituțională dând o lovitură importantă fundamentului acestui sistem. Aceasta a eliminat prevederi legale care restricționează drepturile și accesul la instanțe pentru persoanele cu dizabilități. Curtea a spus că legea ar trebui să fie interpretată în așa fel încât tutela să fie legală doar ca măsură de ultimă instanță, în condiții extrem de limitate.

Datorită acestei hotărâri, oamenii vor putea de acum înainte să se adreseze direct instanțelor judecătorești pentru a contesta plasarea lor sub tutelă. Acest lucru înseamnă că ei le vor putea cere instanțelor să le restabilească autonomia și controlul asupra propriei vieți.

Oana Gîrlescu, Avocată pentru MDAC, a subliniat că:

„Instanțele judecătorești pot juca un rol important în eliminarea restricțiilor impuse prin tutelă. Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege care nu respectă nici normele dreptului internațional din domeniul drepturilor omului, nici constatările Curții Constituționale. Solicităm așadar Guvernului să colaboreze cu societatea civilă locală și de la nivel internațional pentru a reformula acest proiect de lege”.

Dumitru Sliusarenco, Avocat din Republica Moldova în cadrul „Promo-LEX", unul dintre petiționari, a adăugat:

„Mă bucur să văd cum Curtea a recunoscut drepturile persoanelor ale căror voci nu sunt auzite de mulți în societate. Guvernul trebuie să elimine tutela și să introducă măsuri alternative, astfel încât oamenii să poată fi sprijiniți în procesul de luare de decizii cu privire la propria viață".

MDAC a înaintat Curții  opinia sa legală cu privire la aceste aspecte în luna iulie. Opinii similare au fost trimise Curții și de către Oficiul ONU pentru Drepturile omului din Moldova și de către Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM). Această hotărâre a fost emisă în legătură cu mai multe spețe emise de către Avocatul Poporului, fostul Avocat al Pacienților în Psihiatrie și avocați din cadrul  Promo-LEX. Decizia vine după ce MDAC, alături de ONU, a publicat anul trecut un raport relevant, după o serie de activități de advocacy desfășurate la Geneva anul trecut și după un raport al  Raportorului Special al ONU pentru persoanele cu dizabilități despre care am discutat în luna martie.

Republica Moldova va fi examinată pentru ce face în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități la începutul anului viitor, de către Comitetul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.  

Observații

Dispozitivul hotărârii Curții Constituționale este disponibil aici.

Pentru informații suplimentare puteți lua legătura cu Oana Gîrlescu (mdac@mdac.org).

RSS Find us on facebook MDAC is on Twitter Company profile of MDAC on LinkedIn MDAC youtube channel Google plus close